De StemWijzer is de meest gebruikte online stemadvies applicatie van Nederland. De app is ontworpen om kiezers in Nederland te helpen bij het stemmen. Om te helpen bepalen welke politieke partij het meest overeenkomt met hun standpunten tijdens verkiezingen.
Het dient als een digitale tool waarbij gebruikers een reeks stellingen of vragen beantwoorden. De Stemwijzer app schotelt de gebruiker een aantal stellingen voor. De gebruiker kan per stelling een voorkeur kiezen uit een meerkeuzemenu. De uitkomst wordt vervolgens vergeleken met de standpunten van politieke partijen om zo tot een match te komen.
Hoe worden de stellingen in de stemwijzer vastgelegd
Vóór de verkiezingen dienen partijen hun standpunten over elke stelling in bij ProDemos. Als een partij het niet eens is met een specifieke stelling, geeft het een rechtvaardiging of verdere uitleg. Vervolgens worden alle stellingen opgenomen in de stemwijzer applicatie.
Gebruikers kunnen gedetailleerde uitleg bekijken voor elk standpunt van elke partij over de kwesties. Want als je weet waarom een partij het eens of oneens is met een bepaalde stelling, kan je een beter geïnformeerde beslissing nemen.
Hoe werkt de stemwijzer
Om deel te nemen ga je naar de Stemwijzer applicatie en kies je de gewenste verkiezing. Vervolgens krijg je een reeks stellingen over kwesties die op dat moment onderwerp van de verkiezingen zijn. De meest relevante topics afgelopen jaren zijn:
- gezondheidszorg
- klimaatverandering
- onderwijs
- huisvesting
- immigratie
- belastingen
Kiezen
Voor elke stelling kan je kiezen tussen Eens, Oneens en Neutraal. En als je het niet weet, kan je kiezen om de vraag over te slaan. Ook heb je de mogelijkheid om prioriteit te geven aan topics. Dit wordt dan ook meegenomen door de applicatie.
Procentuele uitslag
Op basis van de antwoorden van de gebruiker en de weging van de kwesties, berekent StemWijzer de procentuele overeenkomst tussen de gebruiker en elke politieke partij. Jouw resultaten worden in volgorde weergegeven, zodat je kan zien welke partijen het meest overeenkomen jouw standpunten.
Stemwijzer gemeenteraadsverkiezingen
De verkiezingen voor de gemeenteraden vinden om de vier jaar plaats. Hier zijn vervroegde verkiezingen niet mogelijk. De laatste gemeenteraadsverkiezingen waren op woensdag 16 maart 2022.
Een gemeenteraadsverkiezing is een verkiezing waarbij de gemeenteraad van een gemeente wordt gekozen. Het aantal gemeenteraadsleden hangt af van het aantal inwoners van de gemeente.
Europese verkiezingen
De meest recente Nederlandse StemWijzer voor het Europees Parlement is voor de verkiezingen van juni 2024.Tijdens de Europese verkiezingen kies je wie jouw belangen in de EU gaat verdedigen. Elk lid van de Europese Unie heeft vertegenwoordigers die Europarlementariërs worden geheten.
Europarlementariërs beslissen niet alleen over nieuwe Europese wetgeving. Maar ze stemmen ook over nieuwe handelsakkoorden en controleren of je belastinggeld goed wordt besteed.
Europese Commissie
De Europese commissie is het uitvoerend orgaan van de EU. De Europese verkiezingen vinden om de vijf jaar plaats. Na de verkiezingen kiest het Parlement de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en het nieuwe team van commissarissen.
Tweede Kamer en Provinciale Staten
De meest recente StemWijzer voor de Tweede Kamer verkiezingen dateert van november 2023. De Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 22 november 2023. De voorlaatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. Normaal gesproken vindt de Tweede Kamerverkiezing om de 4 jaar plaats. Tenzij een kabinet valt.
Staten-Generaal
De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement. Oftewel Staten-Generaal. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen (kabinet) die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft. Want de belangrijkste taken van de Tweede Kamer bestaan uit het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten.
Verkiezingskalender Nederland
- juni 2024: Europese Commissie
- maart 2026: Gemeenteraden
- maart 2027: Provinciale Staten en Waterschappen
- mei 2027: Eerste Kamer (De Eerste Kamer wordt gekozen door Provinciale Staten en enkele kiescolleges)
- maart 2028: Tweede Kamer