Met gekruiste benen zitten is tegenwoordig een veel aangenomen houding. De vraag hierbij is of dit slecht voor u is of niet?
De ‘’optimale’’ zithouding
Er is een grote verschuiving geweest wat betreft de ‘’optimale houding’’. Dit komt omdat er een variatie tussen individuen is wat betreft de anatomische bouw. Het langdurig aannemen en behouden van dezelfde houding zonder een andere beweging te maken is één van de belangrijkste oorzaak die leidt tot stijfheid en eventuele pijn.
Langdurig dezelfde houding aannemen
In een onderzoek wat in 2014 plaatsvond, werden personen vergeleken die 0, 1, 2 en 3 of meer uur per dag in een houding met gekruiste benen bleven zitten.
Uit dit onderzoek bleek dat 3 uur of langer per dag in deze houding blijven zitten een schouderhelling, laterale bekkenkanteling en een voorwaartse hoofdhouding kan veroorzaken.
Bij personen die dagelijks 1 of 2 uur deze houding aannemen, werden geen significante veranderingen vastgesteld. Dit wijst erop dat het meer aan het gebrek van beweging kan liggen, dan aan de houding, die problematisch is.
Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat kleine veranderingen in de houding kunnen leiden tot pijn of eventueel invaliditeit. Dit komt omdat het menselijk lichaam enorm aanpasbaar is.
Zitten met gekruiste benen en (musculoskeletale) pijn
Het is onwaarschijnlijk dat het zitten met gekruiste benen schadelijk is bij mensen die pijn- en/of letselvrij zijn, maar dit betekent niet dat dit dus voor iedereen geldt. Er zijn dus enkele (sub)groepen die mogelijk wel voorzichtig moeten zijn met bepaalde houdingen waarbij de benen worden gekruist. Dit geldt bij:
–Laterale heuppijn. Heeft u last van pijn aan de buitenkant van uw heup of heeft u een aandoening zoals: Grote Trochanter Pijn Syndroom (GTPS), Trochanter bursitis en/of Gluteale tendinopathie? Dan kan het aannemen van een houding waarbij de benen gekruist zijn, prikkelbaar zijn. Dit komt namelijk door een verhoogde rek op de spieren en structuren aan de buitenkant van de heup, wat voor compressie kan zorgen op andere geïrriteerde structuren.
–Kniepijn. Heeft u aanhoudende pijn aan de binnenkant van uw knie? Dan kan zitten met gekruiste benen voor verergering van de huidige symptomen zorgen. De verandering in de positie van uw (lang)dijbeen en scheenbeen kan namelijk leiden tot en verhoogde belasting van de knie en dus tot ongemak.
Zitten met gekruiste benen in combinatie met medische aandoeningen
Spataderen. Lang werd gezegd dat spataderen kunnen worden veroorzaakt door een houding met gekruiste benen aan te nemen. Dit is echter niet waar. Wel is het waar dat het niet handig is om deze houding langdurig aan te nemen als u al last heeft van sparaderen. Het is namelijk het beste om zo vaak mogelijk in beweging te komen.
Bloeddruk. Verschillende studies hebben aangetoond dat het zitten met gekruiste benen de bloeddruk tijdelijk kan verhogen. Deze toename is over het algemeen erg klein en keert snel weer terug, wanneer de benen niet meer gekruist zijn.
Dat deze houding de bloeddruk gedurende een langere perioden kan verhogen is echter niet aangetoond. Indien u last heeft van een onbeheersbare hoge bloeddruk is het waarschijnlijk geen ideale houding om voor langere periode aan te houden. Dit geldt vooral als u risico loopt op bloedstolsels.
Conclusie
De houding kan niet als goed of slecht bestempeld worden. Het belangrijkste is om zo vaak mogelijk van houding te veranderen en zo vaak mogelijk in beweging te komen. De ‘’optimale houding’’ bestaat niet.
Indien u helemaal gezond bent, zit er geen negatief effect vast aan een houding waarbij de benen gekruist zijn. Wel is het belangrijk om te vermijden dat u meer dan 3 uur per dag in deze(lfde) houding blijft zitten.
Heeft u last van lage rug-, knie en/of heuppijn en kan dat verergeren door met gekruiste benen te zitten? Vermijd dan deze houding. Ditzelfde geldt indien u last heeft van spataderen, wat niet veroorzaakt kan worden door deze houding, maar waarschijnlijk wel kan verergeren.
B&B Healthcare
B&B Healthcare beschikt over ervaren fysiotherapeuten in Den Haag en omgeving, die u kunnen helpen bij eventuele houdingsproblemen. U kunt ook bij deze fysiotherapeuten terecht indien u graag extra informatie en/of advies wilt ontvangen.