Op 7 november 2024 heeft AFC Ajax gewonnen met 5 -0 van tegenstander Maccabi Tel Aviv. Helaas was er geen feestvreugde want er vonden er ernstige rellen plaats in Amsterdam na deze UEFA Europa League-wedstrijd. Zeer zorgwekkende gebeurtenissen met ook sociale spanningen van antisemitische orde. Hoe is afgelopen met de straffen voor de rellen.
Straffen Relschoppers
In de nasleep van de rellen werden meer dan 60 personen gearresteerd. De aanklachten omvatten openbare geweldpleging, diefstal en mishandeling.
Zoals we ook bij de NOS en Het Nieuwsblad lezen, hebben de eerste 5 relschoppers bijzonder zware straffen gekregen. De Rechtbank van Amsterdam was niet mals met straffen variërend van honderd uur werkstraf tot zes maanden gevangenisstraf voor openlijke geweldpleging. De verdachten waren zelf niet aanwezig. Voor de andere verdachten er nog geen uitspraken.
Aanleiding en Incidenten voor de Rellen
Ajax, de voetbalclub van Amsterdam, heeft van oudsher een sterke associatie met de Joodse gemeenschap. Hoewel de club geen officiële Joodse banden heeft, gebruiken zowel supporters als tegenstanders door de jaren heen Joodse symboliek en terminologie.
Deze complexe relatie heeft mogelijk bijgedragen aan de gevoeligheid rondom wedstrijden zoals die tegen Maccabi Tel Aviv. Daarnaast heerste daags voor de wedstrijd al een gespannen sfeer in Amsterdam omwille van de conflicten in het Midden-Oosten die op dat moment actueel zijn. Met name tussen Israël en Hamas.
Ook elders in Nederland hadden waren er spanningen tussen zowel de Joodse als de pro-Palestijnse gemeenschappen in Nederland.
Rellen Voetbalwedstrijd Ajax
Tijdens en na de wedstrijd werden Israëlische supporters van Maccabi Tel Aviv op verschillende locaties in Amsterdam aangevallen. Groepen gemaskerde individuen vielen de fans aan met verbaal en fysiek geweld.
Volgens ooggetuigen werd door de belagers gezwaaid met Palestijnse vlaggen, en antisemitische leuzen geroepen. Meerdere supporters werden mishandeld en moesten door verwondingen opgenomen worden in ziekenhuizen.
On-Amsterdams
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam veroordeelde de rellen scherp en noemde de uitbarsting van antisemitisme onder andere “on-Amsterdams”. Ook de Nederlandse premier sprak eveneens zijn afschuw uit over de gebeurtenissen.
De standpunten van het debat dat Politici van de verschillende Nederlandse Partijen hierover hebben gehouden, is in de basis eensluidend. Dat er in Nederland geen plaats is voor dit soort antisemitische relschoppers.