Anno 2022 zou volgens Trimbos instituut de helft van de volwassenen in Nederland ooit te maken heeft gehad met een mentale aandoening.
Met deze en andere bronnen ging studente K. Cheng aan de Universiteit van Maastricht, Faculteit Health Medicine & Life Scienses, Bachelor Gezondheidswetenschappen richting GGZ op onderzoek uit. Eén van haar onderzoeksvragen is de stand van zaken wat betreft actuele mentale zorgtoegang. Actueel.nl kreeg toegang tot de resultaten.
Uit haar onderzoeksresultaten (oktober 2024) blijken grotere ongelijkheden waarneembaar bij niet-westerse immigranten in mentale zorg. Zij lopen een groter risico op mentale aandoeningen zoals angststoornissen, depressie en psychotische aandoeningen.
Sociaal-Economische en Culturele Factoren aan de Basis
Sociaal economische factoren:
- werkloosheid
- laag inkomen
- financiële instabiliteit
- taalbarrières
- niet-erkenning buitenlandse diploma’s
Culturele factoren:
- culturel conflicten
- discriminatie
- uitdagingen inzake integratie
Deze belemmeringen op zichzelf kunnen al het risico op psychische problemen vergroten. Want ze kunnen gevoelens van vervreemding en onzekerheid egelijkertijd hebben deze barrières en het gebrek aan culturele gevoeligheid binnen de maatschappij een belemmerend effect voor een gedegen toegang tot mentale zorg.
Aanbevelingen Verbetering Mentale Zorgtoegang
Dit onderzoek en het onderzoekresultaat is uiteraard langer en diepgaander dan we hier kunnen omschrijven. Maar in een notedop komen de volgende aanbevelingen uit de bus:
Longitudinale studies
Longitudinale studies uitvoeren. Langere termijn onderzoeken die de impact van socio-culturele veranderingen en zorgtoegang op geestelijke gezondheidsproblemen van niet-westerse immigranten in kaart brengen.
Ontwikkeling van cultureel sensitieve zorg
Rekening houden met unieke culturele en sociale context zou een positief impact kunnen hebben. Denk hierbij aan trainingen voor zorgverleners en specifieke programma’s over culturele sensibiliteit.
Resultaat Onderzoek Mentale Zorgtoegang Niet-Westers Immigranten
Het belangrijkste onderzoeksresultaat is de noodzaak voor een geïntegreerde aanpak wat betreft sociaal-economische en culturele factoren. Hier begint alles bij het begrijpen van de complexe interacties tussen deze factoren om de ongelijkheid te verkleinen voor mentale zorgtoegang bij niet-westerse immigranten.