Onze Nederlandse politici experimenteren met proefprojecten om de wooncrisis te tackelen. Met vallen en opstaan. En helaas nog zonder nog succes om uit te leren. Overal ontstaat druk om betaalbare woningen te verwezenlijken. Niet alleen in de huurmarkt zitten de kwetsbaren die een zwakkere positie hebben op het gebied van inkomen.
Ook kopers met minder te makken zoeken naar oplossingen. Door een caravan of bungalow te kopen op een vakantie park. Maar is dat zo een slimme zet.
Waarde Vakantiepark Woning
De gemiddelde waarde van een hoger segmentvakantiepark bedraagt tussen de 9 en 15 jaar na de bouw. De gemiddelde levensduur van een duurdere vakantieparkwoning bedraagt na de bouw ongeveer 8-15 jaar. Na deze periode kunt je verwachten dat de waarde van het onroerend goed zal dalen.
Reacreatiewoning of eigen woning
Op Funda staat hier een uiteenzetting wat er allemaal bij komt kijken als je een recreatiewoning koopt. Hoe het zit met de hypotheek, hoe het zit met de verschillende belastingen en de rest wat hierbij komt kijken. Met die uitleg kan je voor jezelf bepalen of zulke aanschaf voor jou een goede investering is.
Grond Caravan of Bungalow
Het merendeel van de parken waar caravans en bungalows staan, houdt de grond in eigendom. Met andere woorden, het perceel waarop de caravan of bungalow staat, wordt niet meeverkocht. Dat betekent dat je als koper op moment van koop niet de eigenaar wordt van de grond. En dat je voor “het gebruik maken” van de grond als eigenaar jaarlijks een bedrag betalen gekend als erfpacht.
Parklasten
Vaak wordt een vakantiepark beheerd door de eigenaar die daarvoor een eigen partij inschakelt voor bijvoorbeeld verhuur. Het is van belang om te na te gaan of er verplichtingen zijn wat betreft de verhuur . Met andere woorden, of je als eigenaar verplicht bent te verhuren via de partij van het park.
Vaak is het zo dat de parklasten relatief laag gehouden kunnen worden doordat er meer huizen in beheer zijn. Doorgaans is het zo dat een gedeelte van de woningen op een park in eigendom van het park zijn en de rest in particulier bezit. Bijvoorbeeld 3/4 woningen in particulier bezit en 1/4 in parkbezit.
Vereniging van Eigenaren
Naast de beheerder is vaak ook een verenging van eigenaren. Als alles goed loopt tussen de belangenvereniging en de beheerder is het allemaal prima. Maar als het niet lekker loopt. Wat dan.
Uit elkaar gaan
Indien de onderlingen verstandhouding niet meer te herstellen is kan besloten worden uit elkaar te gaan. Dus dat het park enkel nog zijn eigen huisjes beheert, en de particuliere eigenaren een andere partij (willen) inschakelen. De rechten en plichten hieromtrent staan doorgaans opgelijst in het koopcontract waarbij ook is getekend voor de parkregels en beheercontract.
Instemming Nieuw Beheer
Alles valt of staat bij de instemming van de bestaande beheerder. En of het dan de bedoeling is dat de parkwoningen bij de eigenaar – dus het park – in beheer blijven. En of het dan de VVE is die als groep de particuliere huisjes wil beheren, of dat elke eigenaar voor zichzelf doet. Zelfs bij instemming kan het zijn dat er alsnog juridische stappen moeten worden ondernomen, die uiteraard geld kosten.
Verhoging kosten
Daarnaast zullen ook de parklasten in het algemeen hoger worden. Zeker in het geval het park haar eigen woningen blijft beheren. Want de huidige partij zal onder de streep minder woningen overhouden, dus misschien tarieven verhogen omdat er dan minder woningen zijn. En neemt daarbij in acht dat het er ook nooit meer zullen worden.
Wel of niet een Bungalow of Caravan kopen
Overweeg dus niet enkel de aanschaf kosten en de belastingen maar neem zeker ook de parklasten en de contractuele eisen mee in overweging voordat je een bungalow of caravan gaat kopen.