Dit jaar hebben we veel meldingen gehad van mensen die ongewone dieren in hun huis zijn tegengekomen. De meeste mensen denken aan een boktor of kakkerlak als ze de term “vreemd wezen” horen, maar ze hebben het meestal over een soort vreemd insect.
Vreemde ongedierte beestjes
De grijze veldwants, de berkenwants en het bladpootrandwants zijn enkele van de meer voorkomende soorten. Deze insecten zoeken een fijne plek om te overwinteren en vinden warme woonhuizen vaak een aanlokkelijk onderkomen. Deze insecten zijn volkomen veilig en brengen geen ziekten over.
Als je je zorgen maakt over de veldwants, berkenwants of bladpootrandwants, hebben we wat suggesties voor je.
Bladpootrandwants
Het bladpootrandwants is een relatief recente insectensoort in Nederland. Deze wants is in 2007 voor het eerst in Nederland ontdekt, waardoor hij door veel mensen als een vreemd wezen wordt beschouwd. De wants komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika.
Buiten op zaden van naaldbomen en andere naaldbomen huizen bladpootwantsen op hun gebladerte.Ze houden ervan om zich in de herfst op afgelegen plekken te verbergen.
Hun belangrijkste overlevingsmechanisme is de productie van een onaangename, schadelijke vloeistof, maar ze kunnen ook een aangenaam aroma hebben wanneer ze worden geplet. Wilt u meer weten over bladpootrandwants bestrijding?
Grauwe veldwants
De grauwe veldwants is, net als de bladpootrandwants, een mysterie. Dit insect is eerder weinig gezien, maar komt dit jaar steeds vaker voor in Nederland. De grijze veldwants verkent vaak ramen op zoek naar een veilige plek om te overwinteren.
De veldwants kiest, net als het bladinsect, een uitstekende plek om te overwinteren. De grijze veldwants is ook bekend als de grijze schildwants. Hij heeft een grootte van veertien tot zestien millimeter en is geelgrijs tot bruin van kleur.
De grauwe akkerwants is, net als de bladpootwants, volkomen veilig. Wanneer hij bedreigd wordt, scheidt de grijze veldwants een giftige vloeistof af. Daarom raden wij u aan ze niet te pletten of onder de voet te stampen.
Berkenwants
De grauwe veldwants en de berkenwants lijken veel op elkaar. De berkenwants komt het meest voor in Noord- en Midden-Europa, met hier en daar waarnemingen in Siberië en China. De rood-lichtbruine 4,5 – 5,5 millimeter lange berkenwants heeft een brede ovale vorm op zijn kop, halsschild, en kopborststuk.
Bruine tot zwarte putjes bedekken een groot deel van de kop, het halsschild, en het kopborststuk. Opvallend zijn de zwarte randen rond de dwarsrichels op het halsschild. Licht geelachtig wit is het membraan van de doorzichtigheid van de voorvleugel.
De roodachtige pootjes zijn vrij klein. De berkenwants heeft vier antennes. Bij bedreiging verspreidt de berkenwants een niet bepaald aangename rookgeur, maar ook wanneer hij geplet wordt. De berkenwants leeft bij voorkeur op berkenbomen, hoewel hij ook kan worden aangetroffen op andere loofbomen, waaronder els en lijsterbes. De berkenwants kan soms ook worden waargenomen op kruidachtige planten.
Volwassen insecten en larven voeden zich met zich ontwikkelende en rijpe zaden. Ze zijn ook waargenomen terwijl ze kleine insecten en eimassa’s uitzogen. Tijdens de eerste poolnachten zoekt de volwassen wants een beschutte overwinteringsplaats zoals houtspleten, onder schors of droog stro.
Ze kunnen de hele winter in onze huizen of bedrijven blijven om het seizoen te overleven. In de lente komen de berkenwantsen weer regelmatig tevoorschijn, rond eind maart.
Ongedierte overlast voorkomen?
Deze kleine insecten komen meestal buiten voor en komen tijdens de wintermaanden bij toeval huizen binnen op zoek naar een plek om te overwinteren. Ook deze insecten vormen geen gevaar voor mensen of huisdieren.
Om bladinsecten en grauwe veldwants buiten de deur te houden, zorgt u ervoor dat ramen en deuren gesloten zijn of hangt u een hor op. Vindt u ze ook na alle voorzorgsmaatregelen nog steeds hinderlijk, inspecteer dan de muren op scheuren, gaten en/of spleten waardoor deze beestjes binnen kunnen komen.
Als dit het geval is, kunt u deze gaten dichten. Het is niet altijd nodig om bestrijdingsmiddelen te gebruiken om berkenwants en grauwe veldwants te bestrijden. Als er veel van deze insecten in uw huis of bedrijf zijn, kunt u ons, Ongediertebestrijding Amsterdam, altijd om hulp vragen, maar bij kleine aantallen kunt u ze gewoon met een stofzuiger wegzuigen.